Patronažna zdravstvena zaštita

Patronažna zdravstvena zaštita bavi se očuvanjem zdravlja te sprječavanjem nastanka bolesti pružajući zdravstvenu zaštitu korisnicima u ordinacijama patronažne službe kao i izvan zdravstvene ustanove (najčešće u domu korisnika). Provode je medicinske sestre, prvostupnice sestrinstva, koje svakodnevno surađuju s drugim zdravstvenim, socijalnim, odgojno-obrazovnim ustanovama te drugim skupinama i organizacijama. 


Patronažna služba Doma zdravlja Dubrovnik djeluje na 15 različitih lokacija, od Prevlake do Janjine, preko Elafita i otoka Mljeta. Redovito organizira preventivne javnozdravstvene akcije i radionice prema kalendaru zdravlja koje vesele naše sugrađane koji dolaze i podržavaju takve aktivnosti, među kojima su najpopularniji tečajevi za trudnice i grupe za potporu dojenju.

Tečajevi za trudnice već su godinama dobro posjećeni, a trudnice sve češće dolaze i u pratnji svojih partnera koji im pružaju podršku. Sve ono što trudnice na tečaju saznaju i nauče, od patronažnih sestara i liječnika ginekologa,  pruža im sigurnost  prije odlaska na porod kao i po povratku u dom s novorođenčetom. Osim kontinuiranih trudničkih tečajeva na gradskom području, prema potrebama i interesu organiziraju se i u okolnim udaljenijim mjestima.

Na grupama za potporu dojenju, koje se održavaju prema interesu ciljane skupine,  dojilje prolaze kroz tzv. deset koraka prema uspješnom dojenju što im pomaže dati odgovor na brojna pitanja koja se javljaju pri dojenju.

Svojim je djelovanjem u spomenutim grupama i tečajevima patronažna zdravstvena služba pridonijela da rodilište Opće bolnice Dubrovnik dobije certifikat UNICEF-a „Rodilište – prijatelj djece“.

Patronažna zdravstvena služba također redovito održava i edukacijske radionice u vrtićima i školama kao i edukativne radionice s kroničnim bolesnicima o prevenciji i zaštiti zdravlja.

 

Email: info@dom-zdravlja-dubrovnik.hr