Tečaj: Sagledavanje potreba i planiranje palijativne skrbi

TečaJ II. kategorije za medicinske sestre o palijativnoj skrbi pod nazivom: „Sagledavanje potreba i planiranje palijativne skrbi“


Dana 21.02.2020. godine održao se Tečaj 2. kategorije za medicinske sestre u palijativnoj skrbi pod nazivom: „Sagledavanje potreba i planiranje palijativne skrbi“ na Sveučilišnom Kampusu u Dubrovniku. Na tečaju je sudjelovalo više od 190 sestara i tehničara iz cijele Hrvatske , ali i drugi profesionalci iz sustava zdravstvene i socijalne skrbi te gosti iz Bosne i Hercegovine. Organizatori skupa bili su Hrvatsko društvo medicinskih sestara u palijativnoj skrbi, Dom zdravlja Dubrovnik i Opća bolnica Dubrovnik.

Skup su na samom početku pozdravili i podržali: Sanja Predavec, dr. med. u ime ministra zdravstva izv. prof. prim., dr. sc. Vilija Beroša, dr.med., zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković, dr.med, ispred Opće bolnice Dubrovnik voditelj palijativnog odjela Opće bolnice Dubrovnik prim. Srećko Ljubičić, dr.med., ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan, ispred Dubrovačke biskupije don Jerko Ban, glavna sestra Doma zdravlja Dubrovnik Vedrana Iveta, dipl.med.techn., u ime Hrvatske komore medicinskih sestara Snježana Busančić, dipl.med.techn., predsjednik Sestrinskog sindikata Hssms-mt Ivan Večerin bacc. med.tehn. Svojom nazočnošću skup su podržali ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić,dr.med., ravnatelji Centara za socijalnu skrb, ravnatelji domova umrovljenika te gosti iz Sveučilišne bolnice Mostar, Doma zdravlja Ljubuški, Domova umirovljenika Čaplijina i Ravno.Posebni gosti skupa bili su štićenici Centra za rehabilitaciju Josipovac i Stijepo Gled Markos koji su pjesmom uveličali otvaranje.

Predsjednica Hrvatskoga društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi mr.sc. palijativne skrbi Renata Bermanec pozdravila je skup te navela cilj djelovanja Društva kao i ovog skupa u Dubrovniku, a to je: zajednička edukacija medicinskih sestara u palijativnoj skrbi te pružanje međusobne podrške i suradnju s drugim važnim dionicima.

Teme tečaja bile su: Sanja Predavec, dr.med: „ Organizacija palijativne skrbi“, mr.sc. palijativne skrbi Renata Bermanec: „Sagledavanje potreba palijativnog bolesnika i obitelji“, Nataša Dumbović, bacc.med.techn: “Planiranje palijativne skrbi“, don Jerko Ban: „Što su to duhovne potrebe u palijativnoj skrbi“, Kate Šutalo, bacc.med.techn: „Prijem na odjel palijativne skrbi i planirani otpust“ i Maja Bender, mag.sestrinstva, manager u zdravstvu: „Prepoznavanje potrebe za palijativnom skrbi i uključivanje u skrb“.

Drugog dana tečaja bio je organiziran radni posjet Centru za koordinaciju palijativne skrbi u Domu zdravlja Dubrovnik i Odjelu za palijativnu skrb u Općoj bolnici Dubrovnik nakon kojeg je bio održan sastanak sa zaključcima skupa. Neki od zaključaka tečaja bili su važnost edukacije i zajedničkog jačanja profesionalaca u palijativnoj skrbi, rano prepoznavanje palijativnih bolesnika i uključivanje u skrbi te uloga koordinatora palijativne skrbi kao poveznice svih dionika u pružanju i razvoju palijativne skrbi. Također je istaknuta važnost i prednosti odjela za palijativnu skrb kao zasebne jedinice u kojoj se može primijeniti palijativni pristup i pružiti cjelovita palijativne skrb. Istaknut je i problem nedefiniranosti i sistematizacije radnih mjesta za medicinske sestre u palijativnoj skrbi te uvjeta rada i financiranja navedenog kadra u palijativnoj skrbi.