Dr. Gjukić, specijalist medicine rada o radu do 68. godine

Dr. Gjukić: ‘Nije pametno da zbog financijskih razloga nastave raditi bolesni pomorci, vozači, građevinci i konobari!‘

 


Poslodavci u Hrvatskoj svoje radnike neće moći slati u mirovinu s navršenih 65 godina, ukoliko zaposlenik to ne želi. U radnom će odnosu moći ostati do 68. godine. Ne radi se o produljenju starosnog uvjeta za ostvarivanje prava na umirovljenje, nego o mogućnosti izbora. To je prijedlog izmjene Zakona o radu o kojem se ovih dana raspravlja među sindikatima i poslodavcima. Sretnik je onaj tko doživi mirovinu i u njoj uspije uživati u zdravlju i financijskoj sigurnosti, ali postoje mnogi i danas primorani uz penziju pristajati na četiri sata rada kako bi preživjeli.

Ljudi će biti ucijenjeni zaradom pa će i bolesni raditi, tako da prijedlog nije dobro promišljen. Što ako iz financijskih razloga zahtjev podnesu osobe koje rade teške poslove poput pomoraca, građevinskih radnika ili vozača autobusa i kamiona? To baš nije pametno. Možda bi trebalo definirati zanimanja na koja se odnosi moguće produljenje rada – stav je dr. Branka Gjukića, specijalista medicine rada u Domu zdravlja Dubrovnik.

Postoje zanimanja u kojima je volja za duljim radom poželjna kao što su sveučilišni profesori ili liječnici koji bi mogli raditi kao mentori. Na taj se način može iskoristiti njihovo znanje i iskustvo na korist zajednice, dodaje dr. Gjukić.

Članak u cijelosti možete pročitati na portalu Dubrovačkog vjesnika.

Izvor: Dubrovački vjesnik