Intervju s ginekologinjom dr. Ninom Lale Jurić

Ginekologinja dr. Nina Lale Jurić: Spolne bolesti, karcinomi, neplanirane trudnoće - takve teme ne smiju biti tabu! Trudnice baš volim, njihova djeca su i ‘moja‘!


Kako pomoći drugima? Odgovor na to pitanje Nina Lale Jurić pronašla je u svom životnom pozivu - medicini. U Ginekološkoj ambulanti Doma zdravlja Dubrovnik radi kao doktorica medicine odnosno specijalistica ginekologije i opstetricije. Iza nje je 14 godina radnog staža. U Domu zdravlja radi u dvije smjene, a i nakon radnog vremena na usluzi je pacijenticama, posebno onima s ozbiljnim dijagnozama.

Kad ulazim u ambulantu, pacijentice istovremeno uđu sa mnom, presvlačimo se, one u svojoj svlačionici, a ja u ambulanti i krećemo. Rad u ambulanti manje je stresan od bolničkog, imate naručene pacijente, nema velikih iznenađenja. Za pregled pacijentice imate 15 minuta, a kod nekih poteškoća potreban je detaljniji pregled, konzultacija ili kontakt sa specijalistom u bolnici, pa pacijenticu uputite dalje, kaže ginekologinja koja je primijetila da je svijest o brizi za reproduktivne organe značajno porasla, što je pohvalno, ali uvijek može bolje.

Mladoj populaciji treba pojasniti koliko je važno da vode računa o zdravlju općenito pa tako i o reproduktivnom zdravlju. Spolne bolesti, karcinomi, neplanirane trudnoće - takve teme ne smiju biti tabu. Često mladim ženama znam reći da mjesta za sram nema jer taj dio tijela je njihov kao i lice, ruke, noge... Vrlo često nailazim na nelagodu, posebice kod djevojaka koje dolaze prvi put na pregled jer obično među njima kola priča kako je to 'grozan' i 'bolan' pregled, a zapravo je relativno jednostavan i kratak. Ako je sve u redu, mirne su godinu dana. Jedan redovni pregled godišnje obuhvaća PAPA-test i ultrazvučni pregled. Ustvari, razodijevanje stvara najviše nelagode. No, kad pacijentice vide da tu nema ništa traumatično, smiju se samima sebi što su se nepotrebno bojale, priča sugovornica i podsjeća kako žena jednom godišnje treba na ginekološki pregled.

Članak u cijelosti možete pročitati na portalu Dubrovačkog vjesnika.

Izvor: Dubrovački vjesnik.